kettős

Az idő nagyon furcsa játékszer. Képes megváltoztatni és kifordítani a világodat a sarkából.

tumblr_n8rkejkVC31tevqf4o1_500

 

Olyan érzéseket és gondolatokat képes ébreszteni benned, amik korábban nem voltak jelen. Stabillá érlel… Persze csak akkor, ha figyelsz néha befelé is.

Az egyik legfurcsább érzés az, amikor ráébredsz emberi mivoltod kettősségére. Mert hát össze vagyunk gyúrva olyan összetevőkből, amikről legtöbbször nincs is tudomásunk. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból.

Vegyünk alapul egy lányt, aki azon dolgozik, hogy ellenálljon a démonjai folyamatos kísértésének. Nap nap után megvívja harcát velük egyensúlyozva egy vékony kis kötélen, amiről tudja már, hogy bármikor leeshet. Ennek a lehetősége nem fog elmúlni sosem. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy csak a saját erején és hozzáállásán múlik, hogy leesik-e onnan valaha is.

Saját fizikai, földi részletei, a boszorkánykonyhában egy üstbe kevert darabok; hús, vér, izmok és csontok határolják körül létezését. A gépezetet szolgálni kell, a gépezet szolgál. És mégis olyan vicces néha kívülről szemlélni ezt az örökmozgó masinát, ami enni kér, ami megbetegszik, ami öregszik és ami folyton változik. Néha olyan, mintha gúzsba kötne, mintha nem engedne, mintha meghatározna.

Holott nemcsak egy csinos arc vagy, nemcsak egy izmos kar, vagy egy görbe orr, nem egy gerincsérv, nem egy amputált láb, vagy egy szívroham. És mégis ezek határozzák meg életed legnagyobb hányadát, a mindennapjaidat, a saját magadról való gondolkodásod nagy részét. Működtetni a gépezetet…

Ami viszont még vagy, az a kevésbé földi részed, az a kicsi kis “én”, amiről csak kevesen vesznek tudomást. Sokan elnyomják, sokan észre sem veszik, de olyanok is vannak, akik napról napra küzdenek a létezése ellen.

Visszakanyarodva a lányhoz, nemrég érdekes megállapítást tett. Felfedezte, hogy mekkora hatalmas ereje van ennek a kicsi kis “én”-nek, ha figyel rá. Erőfeszítései, amiket tesz ébredéstől elalvásig néha már célbaérnek és érzi, hogy jó úton jár. Még sosem kellett az akaraterejét ilyen keményen próbára tennie, felülkerekedni a gépezeten. A minap bedobta magát egy olyan szituációba, amiről tudta, hogy mérföldkő lesz az útján. Megpróbálta legyőzni a masinát, megpróbált urrá lenni félelmein, ellenszegülni a parancsnak.

És egyszercsak ott állt, amiről elképzelni sem merte, hogy állhat, azt tette, amiről nem hitte volna, hogy képes megtenni. És mégis. Abban a helyzetben valami megváltozott és képes volt átadni magát a pillanatnak, képes volt megzabolázni az ellene szegülő  saját görcsös akaratát. És akkor más volt, talán több is.

Néhány percig halhatatlan volt, néhány percig lélek volt, ami képes más lelkekkel összekapcsolódni. Arra a kis időre elfelejtette a mindennapos küzdelmeket, elfelejtette a gépezetet, a sajgó lábat, a fájó derekat, szomjúságot és éhséget. És ott állt belefeledkezve a pillanatba, érezve a másik tekintetén átsugárzó énjét. Hálás volt és boldog. Békés és nyugodt. Meztelen szeretet. Egymásnak egy mosolyt küldtek és a masina újból életre kelt, de most mint a lélek szolgája mutatkozott meg. Nem volt a zsarnoka.

Szép és fontos pillanat volt. Olyan, amiből tudod, hogy csak kevés adatik meg az életedben, olyan ami kívülállóként legtöbbünknek legtöbbször láthatatlan.

A lány most egyre inkább érti és főleg érzi, hogy örökös a körforgás, örökös a kettősség, ami meghatározza. Vissza fog még térni a gépezet szolgálatába, földhöz tapasztja még ez a valami. De már abban is biztos, hogy ha elég erős lesz és kitartó, akkor egyre több olyan élményben lehet része, ami más lesz és több és simogató és boldog. Amikor majd legyőzi saját magát és megtapasztalja ezt a félelmek nélküli szeretetet, vagy az akaraterő diadalát.

 

fotó: tumblr

Reklámok

kettős” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az ilyen írások valahogy mindig jókor bukkannak fel. 🙂 Köszönet érte, most kifejezetten jól esett ezt olvasni.

  2. OFF

    Megengeded, hogy segítsek [neked is, másnak is]? A “jól esett” különírva azt jelenti, hogy jól esett az eső. Ha az érzésről beszélünk, akkor egybeírandó, tehát “jólesett”.
    Ugyanez igaz a fordítottjára is: “rosszulesett”.

    ON

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s