6+1 tanulság az ünnepekről

Következzék egy rendhagyó bejegyzés, melyben pontokba szedem, hogy milyen megszívlelendő gondolatokat szoktam az eszembe vésni ünnepek idején és némelyiket egyúttal el is felejteni a hétköznapokban.

0bf419f34de44beaea857ab80fb986d6.jpg

1. Nem A tökéletesség a lényeg. 

Ez a gondolatmenet azzal a ki nem mondott fogadalommal szokott indulni, hogy a következő ünnepen minden flottul fog menni és minden tökéletes lesz. Ehhez képest aztán persze rendszerint elfelejtek, máskor meg túlszervezem a dolgokat. Legtöbbször meg minden jó szándék és erőfeszítés ellenére a dolgok menete teljesen új fordulatot vesz. Ezt régen elég gyakran képes voltam túl komolyan venni és rágörcsölni a helyzetre, ami persze meglehetősen hangulatgyilkos tulajdonságnak bizonyult. Aztán egyre többször tettem fel magamnak a kérdést, hogy vajon megéri-e a túlszervezés, vagy “túlirányítás” és a válasz persze ordítozott rejtekében: nem. (A másik kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e, hogy minden tökéletesre sikerüljön?) Nem elsősorban és kizárólag a tökéletes ebéd, vagy vacsora, nem a sterilre súrolt ház, vagy a műgonddal megválasztott ajándék jelenti az ünnepet. A lényeg valahol máshol van. Erre jó figyelmeztetni időnként magunkat.

2. Az ünnepet nem a pénz teszi.

Talán sokatoknak magyarázni sem kell ezt a mára már elcsépelt pontot. Valljuk be, hajlamosak vagyunk a szeretetünket minél nagyobb értékű ajándékokkal kifejezni. De az is jellemző, hogy a családtagok, rokonok kényszeresen licitálnak egymásra, vagy féltékenyen azt figyelik a szemük sarkából, hogy ki mennyit tesz le az asztalra. Mindig csak a pénz, a pénz, a pénz… Mintha ez lenne az egyén értékének fokmérője…

3. Ünnepek idején is szánni kell időt önmagunkra!

Sokszor azt látom a környezetemben, hogy elfelejtünk az egyensúlyra törekedni, amelyet a hétköznapokban próbálunk megteremteni magunkak (és itt most főleg a nőkre gondolok). Elfelejtjük, hogy szükségünk van a befelé figyelésre és töltekezésre az ünnepek alatt is ahhoz, hogy adni tudjunk ebből a belső energiából a szeretteinknek. Ha mi magunk nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ez a negativitás a közösen megélt élményekre is rányomja a bélyegét.

4. Ha jól figyelsz az érzéseidre, tudni fogod, hogy ki(k) az igazi családod.

Ebben a nyugalomban és csendben könnyebben halljuk meg azt is, mit súg a belső hangunk és tudjuk megválasztani, hogy ki az, akivel van dolgunk, és ki az, akivel (már) nincs. Nem feltétlenül az a családunk, akivel a biológia összeköt. Tudnunk kell szelektálni és fontossági sorrendet felállítani. Amikor például gondterhelten készülsz egy találkozóra, vagy összejövetelre, amikor nincs meg a közös, nincs meg az a láthatatlan szál, ami összeköt két embert, sőt… akkor érdemes elgondolkodni, hogy a feszengő és kínos percek helyett érdemes-e mondjuk a 3. pontban leírtakat előtérbe helyezni.

large.jpg

5. A szeretet nyelvét tanulni és gyakorolni kell.

Akiről pedig tudjuk és legfőképpen érezzük, hogy a családtagunk, szerettünk, vagy barátunk, fontos, hogy megértéssel közelítsünk hozzá. Az együtt töltött idő csak nagyon ritkán tud minden konfliktus, vagy ellentét nélküli lenni, ezért mindig a szemünk előtt kell lebegnie, hogy a probléma megoldása a cél és nem a további gerjesztése. Nem lehet a legfontosabb az a habzó szájú és önző igazság, ami saját tornyunkba zár minket!

6. Megtanultam hálásnak lenni.

A családomért és a szeretetükért pedig hálás vagyok. Minden együtt töltött percért, minden nevetésért és mosolyért, törődésért, gyengédségért, gondoskodásért, de ugyanúgy a feladatokért, a nehézségekért, a kihívásokért és átélt élményekért is hálás vagyok, amit velük megélhettem.

+1 Az ünnepek nem attól lesznek ünnepek, hogy degeszre tömjük magunkat. A habzsolásból és a kapkodásból nem árt visszavenni. Ha a szervezetem jelez, hogy jóllaktam, akkor bizony meg kell állni. Nincs több, “Csak egy utolsó falatot!”, vagy “Azt a kicsit most már együk meg!”. Ennél már jobban tisztelem a testem.

Minderre persze nem csak az ünnepek tanítottak meg.

 

fotók: pinterest, weheartit

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s