az igazi Nő

Elmondok egy receptet, amit még a családom nőtagjai örökítettek egymásra hosszú-hosszú évtizedek/évszázadok óta, generációról generációra: az igazi nő receptjét. (Bár azért édesanyám és már az ő anyukája is megváltoztatott néhány dolgot az eredeti recepthez képest … )

photo-1430799593721-27f43821710d.jpg

Valahogy úgy kell hozzáfogni, mint a Pindúr Pandúrok esetében:

“Cukor, só és minden, mi jó! Ezekből az összetevőkből próbálták megalkotni a tökéletes kis lányokat. De Utónium professzor véletlenül a kotyvalékba kevert még egy alkotó elemet: az X-vegyszert! Így születtek meg a Pindúr Pandúrok!  A 3 virgonc kislány; Sziporka, Puszedli és Csuporka, arra tették fel életüket, hogy ultraszuper erejüket bevetve felvegyék a harcot a bűnnel és gonosztevőkkel…”

Az X-vegyszer azonban elég gyakran kimarad és nem is szerepel az eredeti receptben az összetevők listáján. Ez egyébként nem feltétlenül okoz fennakadást, nélküle is előállítható a tökéletes, az igazi NŐ. Lássuk, hogyan!

Végy egy anyukát meg egy apukát (később tetszés szerint elhagyhatóak)! Olyanokat, akik hajlandóak -rózsaszínbe öltöztetve életüket- várni az igazi kis nő érkezésére. Ők már nagy valószínűséggel tudni fogják, hogy a pinduri jövevény a legtündéribb hercegkisasszonnyá fogja kinőni magát és erre tudatosan (vagy tudatalatt) készítik fel egymást és saját magukat is. Biztos, ami biztos, elindul a trenírozás a család részéről is, de remélhetőleg a környezetük is segíti őket abban, hogy csakis ezen a rózsaszín szemüvegen keresztül lássák gyermekük jövőjét. Elvégre nőnemű lény érkezik!

Tehát, ha megvannak a felkészült szülők, akkor már érkezhet is az ártatlan kisded, akit bizony fel kell készíteni arra az útra, amire rálépett, még ha nem is kérte. Ott pihen a karjukon a kisbaba (természetesen rózsaszínbe bugyolálva) és hamar megtanulja, hogy ő bizony egy kis hercegnőnek született. Ahogy megérzi, hogy egy kis sírással bármit elérhet meghatódott szüleinél, nem fél használni céljaihoz ezt a kis trükköt. Járni kezd meg beszélni és érdeklődni a világ iránt, de jobb neki még, ha a széltől is óvják. Széleskörű érdeklődése esetleg a dinoszauruszok, ne adj’ isten az autók felé terelné, de ekkor az éber környezet jobb esetben gyorsan Barbie babára cseréli a játékokat. Apránként megtanulja, hogy a kislányok babáznak és főzőcskéznek. Ezt látja édesanyja esetében is és próbálja mindenben utánozni. Sokszor kell hallania a következő mondatokat is: “Egy kislány ilyet nem csinál!”, “Ilyet csak a fiúk csinálnak, te nem vagy kisfiú!” Ennél a pontnál érezhetik a kedves olvasók, hogy néhány csepp X-vegyszer sokat segítene a kislánynak, de mint írtam korábban, nem olyan fontos az a hozzávaló, mint ahogy tűnhet. Várjuk ki a végét!

Nézzük is tovább, mi történik, ha óvodás, iskolás korba kerül főszereplőnk? A már korábban összeállított hozzávalókat most gyúrni és keverni szükséges. Kislányunkkal meg kell értetnünk, hogy ő bizony az a csodálatos kis hercegnő, akinek legfontosabb erényei közé tartozik a szépség, a csendesség és a felkészültség a herceg érkezésére. Bizony, ebben a korban már készülni kell a herceg jöttére! Ezt igen könnyen el lehet érni, csupán ügyelni kell arra, hogy a világra nyitott és az információt szivacsként magába olvasztó gyermek a megfelelő szellemi táplálékhoz juthasson. Nem szabad engednünk, hogy olyan játékokat és hobbit válasszon magának, mely túl “fiús” lenne a számára, ne küldjük el sportolni (kivételt képeznek a táncos és akrobatikus elemeket magában foglaló sportok, az később még jól jöhet), ne engedjük, hogy csak fiú barátai legyenek! Adjunk rá mindig szoknyát és legyen mindig hosszú a haja, ha akarja, ha nem!  Egy igazi kislány szereti a divatot, a rózsaszínt, ő maga cuki, kényeskedő és tisztában van vele, hogy egy kis hisztivel elérhet bármit a férfiáknál. Egy igazi kislány szeret énekelni és táncolni, ezt jobb, ha időben a tudtára adjuk! Egy igazi kislány nem szeret focizni, gördeszkázni, nem szereti a Forma-1-et és sohasem verekszik! Ilyesmit csak a fiúk csinálnak…

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult ez? Ha mindent jól csináltunk eddig, akkor kamaszkorára már tudatában lesz annak, hogy ő bizony a gyengébbik nem, aki az erősebb nemhez viszonyítva képes definiálni önmagát, tudja mi a rossz és a jó, az illendő és a nem illendő. Ekkorra már magába olvasztotta a klasszikus Disney-mesék tanulságait, családcentrikus, tudja, mi a kötelessége és milyen elvárásoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy teljes életet élhessen majd felnőttként. A fiúkban keresi leendő gyermekei apját, néha ugyan lehetnek kilengései, de ezek szerencsére a középiskolás évek végére lecsillapodnak és nem marad más hátra, mint a nagy betűs Felnőttség.

43e39040.jpg

Huszas évei elejére már ráébred arra és talán képes ezt meg is fogalmazni, hogy neki az a dolga, hogy néhány éven belül családot alapítson. A továbbtanulás, önmegvalósítás és világot látás csak az extrém személyiségeknek való, de nem az a normális. Tanul ugyan, de az csak a családalapítás előtti évekre szól, hogy valamivel kitöltse az idejét. Leendő hercege remélhetőleg még ebben az időszakban betoppan az életébe és nem kényszerül több partner egymásutánjára, azt ugyanis csak a könnyűvérű nők engedhetik meg maguknak, egy tisztes családanyai szerepre készülő nő kevésbé. Tervezgeti álomesküvőjét, diétázik, aerobikozik, beül egy irodába dolgozni, de teljesen mindegy, hogy mit csinál, ha jön a baba, utána úgysem megy vissza a munka világába többet. Tisztában van vele, hogy az egyik legnagyobb erénye, hogy tudjon főzni meg szépen inget vasalni, hogy a kenyérkereső, a Férfi elégedetten dőlhessen hátra egy dolgos nap, vagy egy átdorbézolt éjszaka után a kanapén egy behűtött sörrel a kezében. Tudja azt is, hogy kettejük közül ki hordja a gatyát, alárendelt szerepe már zsigeri szinten beépült az életébe. Aztán egyszer csak megérkezik a kis trónörökös és innentől a legfőbb feladata az lesz, hogy a belénevelt receptet megfelelően továbbadja és alkalmazza gyermekénél. Se több, se kevesebb.

Közben pedig megöregszik. Rövid az élet, ha ilyen sok a teendő! De szerencsére nem kell sokat törnie a fejét, hiszen a recept adott, csak követnie kell az utasításokat. Ha megesik vele, hogy nem tudja a receptet pontról pontra betartani, nem tud megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak, iszonyatos erejű bűntudata segíti abban, hogy elnyomjon minden másfajta gondolatot és néhány bogyó bekapkodása után visszatérhessen a régi kerékvágásba. Néhanapján azért eszébe jut, hogy jó lett volna tanulni, világot látni, megvalósítani azt a bizonyos dédelgetett álmot, megismerkedni azzal a másik fiúval (vagy ne adj’ isten lánnyal), aki helyett a mostani férjét választotta, stb.  Ilyenkor az X-vegyszert hiányolhatja egyébként a képletből, azt a bizonyos plusz összetevőt, amitől minden másképp alakulhatott volna.

De kérdezem én, ha hozzáadjuk azt a bizonyos (titkos) összetevőt, milyen végeredményt kapunk? Mi sülne ki abból? …

(Megelőzvén a félreértést, itt nem arról írtam, hogy egy nő nem akarhat családot és nem elégítheti ki és nem lehet boldog a klasszikus női szerep megélésétől, csupán arra akartam rávilágítani, hogy ha ennek megélése közben esetleg hiányérzete támad, az sem feltétlenül baj…)

Képek forrása: Unspalsh

Reklámok

az igazi Nő” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nagyon érdekes és tanulságos írás 🙂
  Nekem az futott át az agyamon, hogy tudjunk mindenből csipegetni és a végén a számunkra megfelelőt választani 🙂

  • Köszönöm 🙂
   Úgy lenne a legjobb, igen, ha mindenki azt csipeget(het)ne fel a lehetőségek közül, ami jólesik és ami tetszik neki. Sokan viszont sajnos nem így lettek szocializálva és nem ebben a szellemben nevelik a következő generációt sem.

 2. Anyummal pontosan így csináltak. Eskü még bogyókat is szed.
  Így nevelt, de engem pont az térített észre, hogy én így nem akarom bevégezni. Ezért járok egy totális ellentétes utat az ő elképzeléseivel szemben.
  Én magamnak kreáltam x-eket.

  • Ahogy követem a blogod, egy erős és határozott csajt képzelek el a sorok mögött. Azzal, amit írtál megerősítetted ezt. 😊 Bátor dolog szakítani azzal, amiről tudod, hogy nem a te utad. Remélem nem bánod, de még egy kis büszkeséget is érzek, hogy vannak ilyen nők, mint Te!

 3. Nagyon inspiráló a képválasztásod (is)! 🙂 Úgyérzem kedvező pillanatunk lenne/van ma arra, hogy ledobjuk végleg a még mindig itt romboló középkorit és ne vegyük fel kötelezőnek a hülyeséget, hogy férfiasnak kell lennünk egy nőies férfi oldalán. Végre boldogok és szabadok is lehetnénk már egyszer… 🙂

  • Nem tudom, Hogy minden okkal, vagy véletlenül történik -e, de a hozzászólásod napja tényleg a lehetőség napja volt… 🙂 Jó lenne megengedni magunknak, hogy szabadon szerethessünk és kevesebb elvárásnak kelljen megfelelnünk.

   • Én is tűnődöm néha a véletlenjeimen és köszönöm, hogy nem vagyok vele egyedül. 🙂 Erőlködés nélkül szívből és természetesen, igen, mennyire jó is az! Néha megadja az élet ezt is. Remélem, hogy neked megadta akkor a lehetőséggel. Minden jót kívánok!:)

 4. Visszajelzés: Az igazi férfi | Tisztakék

 5. Érdekes, mindenféle negatív al- vagy felhang nélkül… nem csak ez, hanem a férfiakról alkotott írásod is… Sztereotípiák, konvenciók, elvárások, beskatulyázás, társadalmi bullshit. És igenis tetszik az a töménytelen irónia, amit az írásaidban látok, nemcsakegy csipetnyi cinizmussal együtt… Mégmég… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s