Ugyanolyan emberek

mario-purisic-52769.jpg

Dühít, amikor valaki tudatlanságból, vagy indulatból igazságtalan és általánosít. De akkor is feszengek és kényelmetlenül érzem magam, amikor azt hallom, hogy a cigányok is ugyanolyan emberek, mint bárki más. (Szabadon behelyettesíthető az adott társadalomban bármely kisebbségben élő csoport a helyükre.)

Épp a minap került bele egy társalgás lefolyójába ismét ez a mondat. Mégha pozitív kiállásnak is szánta kijelentését a mondatok megformálója, mégis kényelmetlen érzést keltett bennem és valamiért úgy éreztem már sokadszorra, hogy az ilyen gondolatok kimondására (már) nem kellene, hogy szükség legyen. Az ilyen és ehhez hasonló bizonygatások mögött mindig ott van mélyen “elrejtve” a kimondottak ellenkezője. Az illető talán még saját magának is erőszakkal meg akarja cáfolni azt, amit legbelül gondol, hogy “ők” nem olyanok, mint “mi”, sőt rosszabbak, mert lopnak, csalnak, hazudnak stb.

Aztán, ha épp túltenném magam az “érzékeny” fülem okozta kisebb sokkon, ugyanígy a látottak is negatív lenyomatot hagynak bennem nagyon sokszor, a beszélgetésben résztvevők körében -többször igen, mint nem- ugyanis látom a lenyelt indulatot, az ellenérzést, megvetést, tiltakozást is. Az ilyen mondatok hatására a társaságban általában legalább egyvalakinek felszalad a szemöldöke a homlokán, csodálkozón nagyra nyitja a tekintetét, lebiggyed az ajka, vagy éppen zavartan keresi a beszélgetésben résztvevők tekintetében az ellenérző közösséget, netalán még cicceg is egyet, vagy más módon ad hangot ellenvéleményének… Ez pedig mélységesen elszomorít, ilyenkor az illetővel kapcsolatban valami elszakad bennem. Olyan űr kerül kettőnk közé, amit már nem tudok áthidalni többet. (Lehet, hogy nem is akarok.)

Nem indulunk közös alapról távolról sem és még mindig nem…

fotó: Unsplash

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s