Te hogy bánsz a szavaiddal?

edwin-andrade-153753.jpg

Mindegyik számít, ezt szögezzük le. Minden megfogalmazott szavad. Még az is, amit nem mondasz ki, hanem csak magadban formálod, mert ez benned visszhangozva raktározódik el és hat azután rád és ezáltal másokra is. Hát még azok a szavak és mondatok, amelyeknek hangot adsz és kiteszed a kirakatba azzal, hogy megosztod a világhálón! Gondolkodtál már erről?

Vannak olyan mondatok, amiket időközönként hallok egy-egy beszélgetés során, vagy éppen különböző média felületeken  ( vagy kihallok belőle, bár konkrétan nem hangzik el) és észrevétlenül kapnak egy felkiáltójelet bennem, mert tudom, hogy még vissza kell térnem hozzájuk, mert fontosak. Ilyen mondat az is, hogy a hangunkkal, a véleményünkkel, a szavainkkal tudnunk kell élni és jól használni. Vannak szűkebben, vagy tágabban vett közösségek, amiknek a tagjai vagyunk és sokféleképpen létezünk az internet világában is. Mindenezekre -ha akarjuk, ha nem- hatással vagyunk a kimondott, vagy éppen a ki nem mondott szavaink által. De például egy blogfelületen is olyan közeget teremtettünk magunk köré mi, blogolók, ami által hatással lehetünk másokra (többnyire számunkra ismeretlenekre) a leírt, kimondott, vagy más módon megjelenített tartalmaink, vagy gondolataink által.

Azt nem tudom, hogy mennyire szokás ilyen dolgokon gondolkodni, vagy éppen mennyire trendi, de nekem többször eszembe jut például az, hogy azért, amit ezen a blogon leírok, felelősséggel tartozom. Felelősséggel tartozom az olvasóim felé és felelősséggel saját magam felé is. Ez pedig nem azt jelenti, hogy hallgatni kell arról, amiről mondjuk hiányos a jelenlegi tudásunk, vagy ami kényelmetlen, feszengést okoz és lehet kapni érte hideget-meleget, ami úgyszólván negatív következményekkel is járhat, hanem pont az ellenkezőjét: azokat a témákat kell a felszínen tartani, amiket meg kell dolgoznunk, hogy kellő ismeretünk legyen róla, sőt azokat, amikről nehezen beszélünk akár a hétköznapokban, amikor szemtől szembe kerülünk egymással, vagy akár a médiában. Szerintem éppen azokról kell beszélni, amikről a köztudatban sok a hazugság, a ferdítés, torzítás, a tabu, vagy éppen a mostanában divatos “alternatív tény”. De megmutatni, szórakoztatni és gyönyörködtetni is hasonló alapos felkészülés után lehet és érdemes. Én legalábbis így gondolom. Van hangunk, amit felelőtlenség lenne nem használni, viszont felelősség, ha élünk vele.

Egy blogon, egy bárki számára elérhető nyilvános platformon megfogalmazott és kirakott gondolatok nem lehetnek gányoltak, felületesek, trehányak, igénytelenül odavetettek, vagy éppen indulattól homályosak. Sem akkor, ha egy beauty blogot, vagy éppen egy személyes, naplószerű oldalt működtetsz, sem, ha tanácsokat osztogatsz, sem pedig akkor ha egy szakmai tartalommal megtöltött, reklám célú, vagy éppen véleményvezér blogot írsz.

Hiszen mennyire káros és romboló, ha meggondolatlanul publikált féligazságaid (vagy hazugságaid) nyomán valaki- akár egyetlen olvasód is- olyat raktároz el magában, ami hamis és a kárára van? Ő pedig ebből később megpróbál építkezni, meg házat felhúzni, ami újra meg újra össze fog dőlni.

Mondhatod -és ezzel a részével egyet is értek-, hogy az olvasónak éppolyan mértékű felelőssége van ebben a dologban, mint neked, aki tartalmat szolgáltatsz. Rendkívül fontos, hogy meglegyen manapság az a képesség bennünk, olvasókban (tartalomfogyasztókban), hogy ki tudjuk szűrni a ránk zúduló információáradatból a feleslegeset, a hamisat és a szemetet. De a valósag az, hogy sokan nem képesek erre, sokan védtelenek például az interneten hömpölygő haszontalan és sok esetben káros tartaLOMmal szemben.

kristina-flour-185592

Ezért kérlek, gondold át alaposan, hogy mit osztasz meg másokkal és milyen formában.  Ha nem is vezetsz blogot, vagy működtetsz honlapot, de például a Facebook jelenléteddel kapcsolatban is kezdheted a tartalmak megosztásának átgondolását. Gondolj csak bele, milyen károkat okoz, ha folyamatosan hamis képet festesz és közvetítesz magadról másoknak a közösségi oldalakon megjelenítettek által, netalán indulatból született véleményeddel. Azt pedig remélem tudod, hogy nemcsak másoknak okozhatsz ezzel károkat, de saját magadnak is. Sőt mindezzel hosszútávon sokkal üzembiztosabban és sokkal többet ártasz magadnak, mint másoknak.

Ne erőltesd! Ne akarj minden áron beszélni és mondani, mondani, mondani. Ha nem tudsz mit, ne beszélj csak azért, mert a csönd megrémít. Néha értékesebb megtanulni hallgatni és figyelni. Még akkor is, amikor félelmetes (sőt akkor igazán). A mondanivaló úgyis utat fog törni magának, ha eljön az ideje. Akkor viszont kérlek, mondd és ne maradj csöndben! Mondd, mert senki más nem fogja tudni ugyanúgy elmondani, ahogy te! Találni fogsz kíváncsi füleket, ebben biztos vagyok.

Van egy másik oldala is ennek a gondolatnak: a ki nem mondott szavainkért is felelősek vagyunk! Hányszor hallgattál olyankor, amikor meg kellett volna szólalnod? Vagy éppen amikor magadban vagy és befelé figyelsz, mennyire tudsz őszinte lenni ahhoz a valakihez, akihez a legszorosabb szálak fűznek: saját magadhoz? Mekkora felelősség és mennyire nem könnyű, ugye? De erről majd máskor…

fotók forrása: Unsplash

Reklámok

Te hogy bánsz a szavaiddal?” bejegyzéshez ozzászólás

    • Rengeteg írásod hagyott bennem valamilyen lenyomatot (sőt tulajdonképpen mindegyik) és szerintem a legtöbbre valamilyen formában emlékszem is, de bevallom erre konkrétan nem. Viszont most megkerestem és tényleg nagyon rímel ez a bejegyzés a te akkori gondolataidra és ez tök jó, örülök neki én is. 🙂

    • Kevesen, én is így látom, főleg, ha a blogok világában nézek körül. De azért vagyunk páran ebben a táborban is. 😉 Örülök, hogy tetszik, amit itt találsz. 🙂

  1. Visszajelzés: Márciusi körkép | Blogvilág - Kittenish

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s