Adatok a rendszerben

sanwal-deen-93466Mikor adatokkal körülírsz – életkor, nem, lakhely, foglalkozás, családi állapot-, az olyan érzést kelt bennem, mintha te jobban tudnád, hogy én ki vagyok. Olyan, mintha ezekké az adatokká zsugorodnék és egy skatulyába kerülnék, amiről te -aki kivülről és méginkább felülről nézel- jobban tudod nálam, hogy mit akarok. Olyan, mintha tudnál nekem és hozzám receptet. Felírod egy “cetlire” az éreklődési körömet, a vásárlási- és szabadidős szokásaimat, vagy éppen a pártpreferenciámat és irányítasz és manipulálsz és felülről mozgatod a szálakat.  Kényed-kedved szerint veszed elő a cetliket. Csoportosítasz, osztályozol, számszerűsítesz, besorolsz és kategorizálsz. Te, akiről azt sem tudom, ki vagy. Egy névtelen, arctalan valaki. Te, aki mindent az elad-megvesz tengelyén bírsz csak elképzelni. Az embert csak ezeken az adatokon keresztül vizsgálod már egészen kiskorától kezdve, sőt már születése előtt is.

És közben telik az idő és legtöbbünkben pózzá merevedik mindez. Kemény, kérges és üreges csontvázzá meszesednek az adatok. Neked csak várnod kell, a dolog megy magától is. Leszokunk a változás, a felfedezés, a kíváncsiság és az álmodozás veszélyeiről. Legalábbis megpróbáljuk. De azért téged is basztat ott benn valami, ugye? Azt mondogatja, hogy “próbáld meg”, “csináld már”, “menj”. Később már csak reményvesztett hangján és végtelenül szomorúan kérdez, “miért nem?”. Aztán már nem is kérdez.

Te ott fenn, pedig gyűjtöd és gyűjtöd az adatokat, kiszámítasz mindent és rájátszol az előre bejósolt rezdüléseinkre. Eladsz és eladsz és manipulálsz és dörzsölöd a tenyered. Mi pedig maradunk a saját, jól berendezett skatulyánkban, mert ott kényelmes és ismerős. Meg lehet szokni. Sőt még valaki a vágyainkat is kitálálja, nekünk meg nem is kell megerőltetnünk magunkat, meg gondolkodni se kell. Ha úgy vesszük, tiszta luxus az élet. Csak közben minden olyan egyforma, minden olyan unalmas, büdös, szürke és áll. Nem halad semerre, csak kussol és kimúlik.

Embernek lenni nem azt jelenti, ami illik, kell és főleg nem csak azt, ami a skatulyán belül van.

Ne feledd, te döntesz.

 

kiemelt kép: Unsplash

Reklámok

Adatok a rendszerben” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s