Könyvajánló, ha mélyre ásnál

Időnként mindannyian segítségre szorulunk. Megesik, hogy megreked az életünk (bizonyos területe) és szükségünk van valamilyen plusz mankóra, ami kisegíthet ebből. Ilyenkor a család, barátok, vagy akár szakember, terápia segítségül hívása mellett sokat adhatnak az önsegítő témakörben íródott könyvek is. Ezekből hozok most egy csokorra valót, amelyek rám hatottak és (újra)gondol(kod)ásra késztettek. Nyitott szívvel és elmével érdemes őket olvasni.

freestocks-org-139132-unsplash.jpg

Louise L. Hay: Éld jól az életed!

Elsősegély. Ha szükséged van egy magadat boncolgató könyvre, ha éppen mélyen vagy, ezzel kezdj! A szerző maga is megjárta a hadak útját, testi, lelki bántalmazások sorát szenvedte el már gyerekként, de később sem volt könnyűnek nevezhető élete. (Érdemes utána olvasni.) Mindez arra vezette, hogy megpróbálja megérteni a történések okait és a pozitív gondolkodásban találta meg a megoldást. Végül spirituális tanítóvá vált, könyveket írt és több millió embernek segített tanaival.

Az Éld jól az életed! című munkája nem szájbarágós, inkább lényegretörő és gyakorlatorientált. Sokat kaptam tőle annak ellenére, hogy nincs új a nap alatt, mert számomra befogadható és jól követhető volt a könyv, a szerző stílusa szimpatikussá teszi a gondolatmenetet és a felvázolt gyakorlatokat (nem kivétel nélkül) sokszor alkalmazom és sikerült a magam képére formálva hasznosítanom.

Susan Cain: Csend

Introvertált vagyok, bár hozzá kell tennem, sosem szerettem a címkéket.  Ez a könyv pedig nekünk szól, sőt azoknak is, akik ugyan maguk az extrovertáltak közé tartoznak, mégis szeretnék megérteni a körülöttük lévő embereket is. Merthogy Susan Cain bestsellerében arra próbál rávilágítani, hogy a harsány és hangos világunkban mekkora értéke és jelentősége is van a csendnek.

Volt, hogy megkönnyeztem a leírtakat, mert eszembe juttatott mostanra szinte elfelejtett élethelyzeteket a múltamból, de többnyire végig bólogattam és örültem, hogy végre valaki leírta ezt a másik megvilást a csendes emberekről megmutatva értékeiket. Ha te magad vagy introvertált személyiség azért, ha pedig a családodban, környezetedben van ilyen ember, akkor pedig azért érdemes elolvasnod a könyvet.

Watzlawick-Weakland-Fisch: Változás

Szinte kivétel nélkül akkor fordulunk önismereti témákkal foglalkozó könyvekhez, amikor változásra van szükségünk. De mit is értünk változás alatt? Mit jelent az elsőfokú és mit a másodfokú változás?

Nem a legkönnyebben olvasható könyv a felsoroltak közül, de megéri megküzdeni vele. Paul Watzlawick, John Weakland és Richard Fisch rövidterápiás megközelítésük alapelveit foglalják össze ebben a kötetben a problémák megoldásával kapcsolatban. Azt mutatják be, hogy rejtélyes és ésszerűtlen megoldások is képesek változást előidézni és teszik mindezt rengeteg példa felsorolásával, ami segíti a megértést.

Először elméleti oldalról közelítik meg az állandósság-változás és a problémák keletkezésének kérdését, majd áttérnek a gyakorlatra és bárki számára használható ötletekkel és meglepő megoldásokkal állnak elő. A probléma rejtegetése helyett reklámozás, ugyanabból kevesebb, vagy az ellenállás hasznosítása csak néhány stratégia ezek közül.

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Normális vagyok egyáltalán? Hányszor feltettem már magamnak a kérdést… Mi választ el attól, hogy átbillenjek egy “nem normális” állapotba? Egy hajszál, vagy egy egész világ? A Vancouverben élő magyar pszichoterapeuta könyve sokáig foglalkoztatott, miután elolvastam. Vajon a normálisnak nevezett tudatállapot tényleg csak egy szín a tudatállapotok szivárványában? Laikus olvasóként belemászott a tudatomba a könyv, az biztos. Nem könnyű megváltoztatni azt a gondolkodásmódot, amiben gyerekkorunk óta felnevelkedtünk, a szerző szavaival élve hipnotizáltak bennünket.

A kötethez nyitottságra és szkepticizmusra is szükség van, illetve ahogy a szerző is buzdít, kérdezz, tiltakozz és figyelj, miközben olvasod. Érdemes forgatni, ha más szemszögből vizsgálnád önmagad és a társadalmi előítéletek témakörében is elmerülnél.

 

kép: unsplash

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s