a bohócról, aki már nem szégyelli magát

Jó pár évvel ezelőtt írtam egy bohócról, aki szégyelli magát. Megnéztem az életét most, kíváncsi voltam, mi van vele és arra bukkantam, hogy egész jól érzi magát a bőrében, a szégyen csak nyomokban és percekben része az életének és már alig van oka bohóckodni. Nézzétek csak:

forrás: Unsplash

Egyik nap találkoztam vele: kitérdesedett cicanadrágban és XXL pulcsiban tömte a búráját egy bevásárlóközpontban vasárnap este. A haja szélfútta (de nem hairstylist által belőve, hanem tényleg a szél szedte szálaira a loboncát), szemei kissé karikásak, semmi smink nem fedte, első blikkre az ugrott be, hogy micsoda lecsúszott egy alak lehet. Szerencsétlennek nincs jobb dolga vasárnap este, mint a plázában lebzselni?

Aztán még szemléltem néhány másodpercig és kezdett feltűnni valami más is: mosolyog és a vele szemben ülőnek magyaráz valamit éppen. Élet csillant meg benne és hirtelen a szánakozásomat felváltotta valami más: egy cseppnyi elismerés. Most olyannak láttam, aki nem stresszeli magát azon, hogy mit szólnak mások a kitérdesedett cicanadrágjához, sem a kócos hajához. Olyannak tűnt, mint aki minden erőlködés nélkül teszi, amihez kedve van. Se többnek, se kevesebbnek.

Melyik lányra néznél rá szívesebben, ha elsuhanna melletted?

Ha őszintén felelsz a kérdésre, az sokat elárul rólad. Bevallom, volt úgy, hogy én az első lányt választottam volna, mert nehogy már neki jobb legyen alapon megnyugtatóbb és önigazoló volt azt gondolni, hogy másnak talán rosszabb, mint nekem. Mindezt azért, mert ott voltam a béka kis feneke alatt az önbecsülésemmel, magamhoz sem voltam jó és így nem bírtam mások boldogságával sem igazán. Nem teljesen. Nem tudtam elfogadni magam olyannak, amilyen vagyok és lettem olyan bohóc, aki szégyelli magát…

De ma már másként van. Ma már őszintén a második lányt választom és drukkolok neki azt gondolva, hogy a cicanadrágja mögött (vagy ha úgy tetszik, benne) mennyi történet és tapasztalat lehet. Azt feltételezem, hogy biztosan érte rossz, biztosan találkozott nehézséggel, hagyták el, bántották meg, döntött elhibázottan, cselekedett meggondolatlanul… És mégis, vagy épp ezekért, nem érdekli, hogy mit gondolnak mások. De legalábbis nem annyira, hogy az szembetűnő legyen és eluralkodjon rajta.

Eszembe jut az is, hogy nem lehet felhőtlenül boldog az év minden napján, valószínűleg néha dühbe gurul, káromkodik, megbántódik, vagy megbánt másokat. El is fárad időnként, lemerül és akkor borul minden. Egy kis időre legalábbis mindenképpen.

Talán egyedül van és hiányzik neki valaki, aki a Kedves lehetne és talán még mindig van úgy, hogy úgy érzi, kilóg egy bizonyos sorból… Ekkor pedig eszébe jut megint bohócnak lenni, de csak egy kicsit, megszokásból. De azt is hiszem, hogy csak néha érzi ezt az utóbbit, mert már hamar emlékezteti magát, hogy valójában nincs sor, amiből kilóghatna. Ahány ember, annyi sors és annyi történet. Nem érdemes azon gondolkodnia, hogy ő hol tart másokhoz képest. A kérdés mindig az -és mostmár kapizsgálja ő is-, hogy a saját történetét miként írja; megtorpan-e közben és ha igen, mennyi időre? Vesz-e nagy levegőt és utána mer-e? Mer-e egyáltalán akarni dolgokat? Ha veszteség éri, tud-e talpra állni, vagy menthetetlenül hagyja magát elsüllyedni? Mennyi időre engedi magát kormányozni a félelmei által? Ostorozza-e magát, ha hibázott, vagy bántották?

Remélem minden korábbi és leendő bohócnak, hogy nem tart sokáig az érzés, ami arra készteti őket, hogy bohóc maszkban parádézzanak és eltereljék mások figyelmét a valóságukról. Remélem, hogy nem gondolják magukat kevesebbnek, amiért egyedül vannak. Remélem, tudják, hogy azzal, ahogy napról napra megállják a helyüket egyedül és írják a saját történetüket, többé, erősebbé és szebbé teszi őket. Cicanadrágban, kócos hajjal és smink nélkül is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s